Spis treści
Ślad wodny produktów
Ślad wodny pokazuje stopień zużycia wody w procesie produkcji.
Ślad wodny firmy definiuje się jako całkowitą ilość świeżej wody zużytej do produkcji towarów i usług wyprodukowanych przez firmę. Zużycie wody mierzy się objętością wody zużytej (odparowanej) i/lub zanieczyszczonej w jednostce czasu. Ślad wodny można obliczyć dla dowolnej, dobrze zdefiniowanej grupy produktów oraz dla pojedynczego procesu w przygotowaniu końcowego produktu lub usługi.
Tradycyjnie do zużycia wody podchodzono od strony produkcyjnej, określając ilościowo następujące trzy kolumny zużycia wody: pobór wody w sektorze rolniczym, przemysłowym i bytowym. Chociaż dostarcza to cennych danych, jest to ograniczony sposób spojrzenia na zużycie wody w zglobalizowanym świecie, w którym produkty nie zawsze są spożywane w kraju pochodzenia. Międzynarodowy handel produktami rolnymi i przemysłowymi w efekcie tworzy globalny przepływ wirtualnej wody lub ucieleśnionej wody (podobnie jak koncepcja ucieleśnionej energii).
W 2002 r. wprowadzono koncepcję śladu wodnego w celu uzyskania wskaźnika zużycia wody opartego na zużyciu, który mógłby dostarczyć przydatnych informacji oprócz tradycyjnych wskaźników zużycia wody opartych na sektorze produkcyjnym. Jest to analogiczne do koncepcji śladu ekologicznego wprowadzonej w latach 90-tych. Ślad wodny jest wyraźnym wskaźnikiem geograficznym, pokazującym nie tylko wielkość zużycia wody i zanieczyszczenia, ale także lokalizacje. W ten sposób pozwala zrozumieć, w jaki sposób wybory i procesy ekonomiczne wpływają na dostępność odpowiednich zasobów wodnych i innych realiów ekologicznych na całym świecie.
Jaki jest ślad wodny produktu?
Ślad wodny produktu to ilość wody zużytej i zanieczyszczonej na wszystkich etapach przetwarzania jego produkcji. Ślad wodny produktu mówi nam, jak duży nacisk ten produkt wywarł na zasoby wody słodkiej. Można go mierzyć w metrach sześciennych wody na tonę produkcji lub w litrach na kilogram, galonach na funt lub na butelkę mleka.
Mierząc ilość i źródło wody zużywanej do produkcji produktu oraz ilość wody potrzebnej do asymilacji zanieczyszczeń w celu spełnienia norm jakości wody, możemy uzyskać obraz tego, w jaki sposób konkretny produkt przyczynia się do rosnących obaw związanych z niedoborem wody i pogorszonej jakości wody. Pozwala nam również porównywać różne produkty pod kątem ich względnego wkładu w te krytyczne problemy z wodą.
Czy nasz produkt jest zasobooszczędny?
Mierząc ślad wodny produktu w objętości wody na jednostkę produkcji, można ocenić, jak wydajnie produkt został wyprodukowany. Innym sposobem powiedzenia, że jest to ślad wodny produktu, mówi nam, w jaki sposób produktywnie wykorzystywane są zasoby słodkiej wody – to znaczy, ile jednostek produkcji powstało z każdego litra zużytej wody. Ta miara wydajności zasobów może być zastosowana zarówno do ilości zużytej wody, zielonego i niebieskiego śladu wodnego, jak i do ilości wykorzystanej zdolności asymilacji, szarego śladu wodnego. Jeśli wytwarzamy produkt o mniejszym śladzie szarej wody, wywieramy mniejszy nacisk na zasoby słodkiej wody i przyczyniamy się w mniejszym stopniu do pogorszenia jakości wody.
Ślad wodny produktu może nam pomóc określić, gdzie istnieją możliwości zmniejszenia śladu wodnego i poprawy efektywności wykorzystania zasobów.
Wzorce dotyczące śladu wodnego można ustalić, przyglądając się śladowi wodnemu wynikającemu z zastosowania najlepszych praktyk lub najlepszych dostępnych technologii lub wybierając ślad wodny osiągnięty przez podmioty osiągające najlepsze wyniki w danym sektorze. Wzorce dotyczące śladu wodnego mogą być wykorzystywane do wyznaczania celów redukcji śladu wodnego w poszczególnych procesach, np. walcowanie stali na gorąco, dla produktu, sektora lub firmy.
Testy referencyjne dotyczące śladu wodnego mogą dostarczyć rządom przydatnych informacji i pomóc nam osiągnąć cele zrównoważonego rozwoju. Skupiając inwestycje, czy to w szkolenia, infrastrukturę czy lepsze praktyki zarządzania, na słabych wynikach, można zmniejszyć ogólny ślad wodny produkcji, łagodząc w ten sposób presję, jaką wywieramy na zasoby słodkiej wody i sprawiając, że woda, której używamy, jest bardziej wydajna.
Ślad wodny można również wykorzystać do pomiaru roli produktu w gospodarce. Odnosząc zielony, niebieski i szary ślad wodny do wskaźników ekonomicznych, takich jak zysk na jednostkę produktu, miejsca pracy lub udział w tworzonym PKB, ślad wodny może nam pokazać pełen zakres korzyści ekonomicznych płynących z produktów wytwarzanych na danym obszarze . Informacje te mogą dostarczyć cennych informacji na temat tego, w jaki sposób możemy osiągnąć różne cele społeczne poprzez alokację zasobów wodnych do różnych zastosowań i użytkowników wody.
Czy nasz produkt jest ekologiczny?
Ślad wodny nie tylko mówi nam, ile wody zużywa się do wytworzenia produktu. Dzisiaj przez ekologiczny produkt rozumiemy taki wyrób, który sam ma niskie ślady ekologiczne (węglowy i wodny). Poprzez zastosowane technologie energooszczędne i wysoki próg trwałości produkt staję się ekologicznym dzięki minimalizacji wpływów jego użycia na środowisko.