Przejdź do treści

Zasady: oświetlenie stoisk z warzywami

Dlaczego dobrze dobrane światło w stoiskach z warzywami jest tak bardzo istotne?

Badania na całym świecie wykazują, że klienci wybierają warzywa i owoce o bogatym, świeżym, naturalnym kolorze. Nasze oprawy LED zostały specjalnie opracowane we współpracy ze sprzedawcami detalicznymi i specjalistami od owoców i warzyw, tak aby uwypuklić ich barwę.

Doradca d/s oświetlenia stoisk z warzywami Maxi-Light 505-876-434

Oświetlenie stoisk z warzywami
Oświetlenie stoisk z warzywami

Oświetlenie stoisk z warzywami

Wyobraź sobie, że wędrujesz po alejkach lokalnego sklepu spożywczego. Podziwiasz bogate czerwone pomidory starannie rozłożone w pobliżu jasnozielonych główek sałaty. Oświetlenie sklepów spożywczych w sprytny sposób uwydatnia piękno żywności i zwraca uwagę konsumenta na szczególnie dobrze wyeksponowane produkty. Odpowiednie oświetlenie sprawia, że ​​jedzenie wydaje się lepsze i świeższe.

Kolor owoców i warzyw jest znacznie bardziej atrakcyjny w naturalnym świetle, bliższy cieplejszym odcieniom. Zalecamy temperaturę barwową 3000K.

Doradcy d/s oświetlenia Maxi-Light oświetlili w ciagu ostatnich 17 lat wiele stoisk z warzywami i owocami.

Już kilka lat temu firma Maxi-Light wdrożyła serię LED o barwie zoptymalizowanej pod kątem stoisk z warzywami i owocami. Lampy te emitują takie światło, aby podkreślić świeży, smaczny wygląd warzyw i owoców.

Błędy w oświetleniu stoisk z warzywami

Efektem źle dobranego oświetlenia stoisk z warzywami jest nieświeży wygląd owoców i warzyw oraz niska sprzedaż.

Wynika to przede wszystkim z:

1)źle dobranych opraw (zbyt niskie natężenie światła)

2) efektów fotochemicznych

3) różnic w oddawaniu kolorów z powodu źle dobranej barwy światła.

Czy twoje oświetlenie jest jasne czy słabe? 

Zobacz, co spotka Twoich Klientów jeżeli zostanie źle dobra barwa światła a jego źródło będzie miało za niski indeks oddawania barw (CRI)

Proszę przesunąć linię na środku zdjęcia, żeby zobaczyć jak wygląda źle i dobrze oświetlone stoisko z warzywami i owocami.

Oświetlenie stoisk z warzywami błędy
Oświetlenie stoisk z warzywami błędy

Specjalistyczne rozwiązania oświetleniowe dla świeżych warzyw i owoców.

Jak dobrać oświetlenie do sklepu z warzywami i owocami?

Użyj głównego oświetlenia i poziomów światła, aby poprawić styl i klasę

Oświetlenie jest rzecznikiem klasy i atrakcyjnego stylu sklepu, a nasze dotychczasowe doświadczenia pokazują, że oświetlenie w sklepach ogólnospożywczych, okazyjnych supermarketach i fast-foodach charakteryzuje się jasnym, równomiernym oświetleniem, które wysyła cywilny, pro-ludzki sygnał.

W butikowych supermarketach, restauracjach i muzeach kontrast między światłem a ciemnością jest silny, co oznacza, że ​​„tutaj jesteśmy bardzo ekskluzywni”, więc sygnał świetlny oznacza również popyt pod względem ceny i zachowania klientów.

Nietrudno więc zrozumieć, że taki sklep z owocami nie wystarczy, aby był atrakcyjny i ekskluzywny.

Jest to wiele metod układu typu downlight, ze względu na niską wydajność i wysokie zużycie energii oprawy oświetleniowej, powierzchnia świetlna jest zbyt jasna, a owoce i przestrzeń nie są wystarczająco jasne, aby przyciągnąć wzrok ludzi, silne odblaski, są to duże tabu oświetlenie, ale także najczęściej.

Niektórzy wyrafinowani właściciele sklepów zdadzą sobie sprawę, że aby użyć świeżego światła do rozjaśnienia warzyw i owoców, ten rodzaj oświetlenia może zaspokoić tylko podstawowe potrzeby obszaru poprzez oświetlenie funkcjonalne, będzie wydawać się bardzo nijakie i umiarkowane.

W ten sposób kontrast jasności i ciemności przestrzeni można stworzyć za pomocą głównego oświetlenia, aby przekazać sygnał „wysokiej jakości”. Oczywiście ważne jest, aby przestrzeń była prosta, a ekspozycja racjonalna.

Więc pytanie brzmi, jak można uzyskać taki efekt świetlny?

W przypadku oświetlenia warzyw i owoców często wystarczają reflektory o średniej wiązce, aby uzyskać efekt ekspozycji, podkreślając kształt, materiał i kolor warzyw i owoców i warzyw. Następnie użyj reflektorów z wąską wiązką, aby skoncentrować się na produkcie, który chcesz wyświetlić lub zwiększyć sprzedaż, a wyniki będą oczywiste.

Kluczowe punkty użycia LED

Wybierz produkty LED o wysokim CRI, aby poprawić wygląd warzyw i owoców

Nie wystarczy tylko zrozumieć, jak umieścić oświetlenie, ale należy również zastanowić się, jak wyrazić i przekazać bogatą kolorystykę i świeżość warzyw i owoców, w tym czasie powinniśmy wziąć pod uwagę oddawanie barw światła.

Oddawanie barw (CRI) jest bardzo ważne dla wyrażania świeżości, na przykład świeżość i pokusa wnoszone przez różne lampy oddawania barw są różne.

Dlatego do sklepu z owocami można wybrać produkty LED o wysokim współczynniku oddawania barw (sugerowane Ra>90).

Oczywiście niektórzy zapytają: w tym samym miejscu mogę dziś postawić truskawki, jutro mogę postawić jabłka, jak wybrać widmo? Na rynku dostępnych jest obecnie wiele adaptacyjnych, świeżych świateł, które mogą automatycznie wykrywać i dostosowywać widmo, a te świeże światła zapewniają dobrą równowagę adaptacji, a specjalne potrzeby można dobrze regulować za pomocą warzyw lub warzyw i owoców.

Wybierz mniej składników podczerwonych i ultrafioletowych świateł LED, aby przedłużyć okres świeżości warzyw i owoców

Jak wszyscy wiemy, owoce nie są łatwe do przechowywania przez długi czas i nie mogą być długotrwale wystawiane na działanie światła, w przeciwnym razie więdną, wysychają, blakną, a nawet gniją na słońcu (promieniowanie podczerwone), jak również reagują chemicznie (promieniowanie ultrafioletowe)

Oświetlenie stoisk z warzywami
Oświetlenie stoisk z warzywami

Dla sklepów świeżość warzyw i owoców jest kluczem do kontrolowania kosztów. Możesz pomyśleć, że oszukujemy Cię, prosząc Cię o użycie świateł, aby przywrócić kolor owocu, jednocześnie chroniąc go przed wystawieniem na światło? Oczywiście, że nie, kluczowym punktem jest źródło światła.

Przy temperaturze otoczenia 25°C temperatura pierwszego owocu w świetle LED wynosi 26,7°C, a drugiego przy starszej generacji lampie metalohalogenkowej 37,8°C.

Teraz już wiesz, że dobre diody LED mogą lepiej przywrócić kolor warzyw i owoców i spowolnić ich rozkład. To także zaleta technologii LED.

Wskazówka przy oświetleniu LED warzyw i owoców

Ważna wskazówka: na rynku jest wiele kiepskich produktów LED,  trzeba patrzeć na rzeczywiste parametry techniczne.  Nie wszystkie LED są dobre. Postaw na sprawdzone takie jak nasze produkty.

Oświetlenie stoisk z warzywami

W obliczu stale rosnących potrzeb technologia oświetleniowa oparta na diodach LED jest preferowanym rozwiązaniem harmonizującym wydajność i zrównoważony rozwój. Dzisiaj oświetlenie LED nie jest już na etapie eksperymentalnym. To technologia, która sprawdziła się i oferuje najwyższą jakość barwy temperaturowej oraz odwzorowania kolorów. Takie światło podnosi wartość produktu i zapewnia komfort wizualny, który przemawia do konsumentów.

Konsultant d/s Oświetlenia tel: 505876434

Działamy od 2005, przez te lata oświetliliśmy tysiące obiektów!

5 POWODÓW BY WYBRAĆ NASZĄ OFERTĘ:

Podstawowe czynniki decydujące o sukcesie w wyborze oświetlenia:

– dobór rozwiązań energooszczędnych odpowiednich do rodzaju branży,
– użycie  światła o odpowiedniej jakości, barwie i długim czasie użytkowania.

Zadzwon teraz